Ülkemizin olduğu gibi başka müslüman ülkeler tarafından aranan talep edilen Helal Belgesi , gıda güvenliği temelinde ortaya çıkmıştır. Ve çoğunlukla Helal Gıda şeklinde bilinmektedir. Dinimizce haram kabul edilen ürünlerin üretimi veya katkı olarak kullanımını engellemek asli amaçtır.
Helal belgesi, öncelikle ürünün beraberinde üretim prosesinin ve diğer destekleyici proseslerin İslami koşullara uygunluğunu onaylayan bir belgedir.
Helal belgesi aslında bir ürün belgesidir ve sadece gıda ürünleri için değil, ten ve dokuya temas eden her nevi ürün için örneğin kozmetik ve kişisel kullanım amaçlı parfümlere ve sabunlaa kadar Helal belgelendirme ve helal sertifika sağlanabilmektedir. Bu nokta da Kozmetik Helal Belgesi söylemi de ortaya çıkmaktadır.
Helal sertifikalama da , genel kabul görmüş helal standartları ve teamüllerin yanı sıra, İslami şartlara uygun üretim koşullarının sağlandığının teyidi, beraberinde sağlanan ürün ve hizmetin hijyenik ve güvenli şartlar uygunluğu irdelenmektedir.
Helal Gıda sertifikası için, hayvansal ve bitkisel gıda tüketimi amaçlı üretilen ürünlerin bahsi geçen şartlara uygunluğunun yanı sıra insan ve hayvan sağlığına olan etkilerini de içerir.
Hayvan sağlığından kasıt dolaylı olarak insani tüketimi etkileyen ürünler ve faktörlerdir. Hayvan yemleri ve hayvan yemlerinde kullanılan katkı maddeleri de Helal Sertifika kapsamında değerlendirilir ve bu kategori de yer alan ürünler içinde Helal Belgesi alınabilir.
Gıda katkı maddeleri içinde, yasaklanmış olan ve insan sağlığına tehdit oluşturan, diğer bir deyişle, gıda güvenliği konusunda risk faktörü yüksek ürünler ve prosesler içinde Helal belgelendirme kriterleri farklılık gösterebilir.
Bir örnek vermek gerekirse, Baklava ürünün de kullanılan glikoz şurubu, temin edilme koşulları yani tedarik zinciri içerisinde yer alan süreçleri ve menşei itibariyle İslami koşullara uygun değilse baklava ürünün Helal Belgesi yani Helal Sertifikası alabilmesi mümkün olmamaktadır.